Team Building
Team Building-ul este un proces de dezvoltare și motivare a unui grup, astfel încât acesta să-și atingă țelul și să devină o ECHIPĂ. Termenul de "team building" provine de la cuvântul englez "echipă", iar tradus vom vedea că "team building" înseamnă de fapt "construirea unei echipe".
Pentru angajați, "teambuilding" înseamnă timp petrecut alături de colegi: activități de echipă ce presupun distracție, cooperare, strategie, comunicare, creativitate, uneori chiar depașirea propriilor limite. În cele din urmă se dorește ca într-un Team Building: să înveți să te cunoști atât pe tine cât și pe colegii tăi, să-ți dezvolți acele abilități necesare lucrului în echipă, să găsești cea mai bună cale de comunicare și cooperare cu colegii tăi, într-o atmosfera placuta, reconfortanta, astfel incat toate cunostintele acumulate sa se sedimenteze cat mai rapid si mai eficient iar locul de muncă și colegii de muncă să devină ca o a doua familie.
Tipuri de activitati recomandate in Team Building
Team Building-ul presupune un set de activități complexe și conectate între ele, dar și cu nevoile participanților. Care este scopul? Acela de a îmbunătăți performanțele întregii echipe cât și unificarea membrilor echipei.
Există mai multe stagii în creearea unei echipe:
- Stagiul de formare al echipei. În aceast stagiu intră „primul pas" adică activitățile care implică cunoașterea, „spargerea gheții" și interacțiunea socială.
- Stagiul de agitare al echipei. Acum se creează stările de disconfort, competiția și provocările individuale pentru a scoate ce-i mai bun de la participanți.
- Stagiul de normare. Se apelează la jocurile de rol, la comunicare, se stimulează încrederea și se orientează fiecare echipă pe procese.
- Stagiul de performanta. Aici intră activitatile ce implică provocări complexe ale întregii echipe, orientare spre rezultate, dar se pune accent și pe leadership.
Care sunt beneficiile unui Team Building?
- Se aplica oricarui tip de echipă, fie ca este vorba despre angajați, manageri sau voluntari
- Se aplica oricarui tip de organizatie;
- Diminuează fluctuația de personal;
- Optimizează organizarea echipei prin comunicare, decizii și roluri;
- Consolidează dialogul;
- Crește sentimentul de apartenență a individului la un grup;
- Are un context experimental, ce stimulează pozitiv echipa;
- Reduce stresul și îmbunătățește imaginea internă a companiei
- Permite schimbul de experientă și responsabilizează angajații;
- Crește cooperarea și schimbul de abilități și de informații;
- Permite o mai mare implicare din partea fiecărui membru al echipei;
- Recunoaște competențele și ideile tuturor;
- O echipa unita crește productivitatea și calitatea serviciilor oferite;
- Consolidează echipa
- Este accesibil din punct de vedere financiar
Daca doresti sa organizezi un teambuilding mai inedit pentru echipa ta, apeleaza la Prietenii veseliei.
Vezi video-ul cu un teambuilding realizat de noi: