Meniul zilei de naştere


A sosit ziua cea mare? Se apropie ziua de naştere a micuţului tău? Te-ai săturat să dai o groază de bani pe ceva ce ai putea să faci şi tu? Nu mai sta pe gânduri, noi te susţinem!
Nu te jena să prepari singură meniul zilei de naştere, vei găsi o grămadă de idei şi reţete draguţe, de la gustări reci până la tortul mult aşteptat de prichindei. Să le luăm pe rând:

1.Gustări reci
Ele nu pot lipsi din meniu, cum ar fi tradiţionalele chifteluţe, pe care tu le poti servi într-un mod mai original, de exemplu daca înfingi chifteluţa pe o scobitoare alături de înca o bunătate(brânză, măsline, roşii,etc.).
Foarte important este si felul în care oferi aceste bunătăţi , decorează platoul cu elemente haioase făcute de tine din fructe şi legume, depinde doar de imaginaţia ta.
Sugestia noastră pentru gustarea rece:
Cheese burger Prietenii Veseliei (Reteta pentru 4 portii)
Îngrediente: crema: 100g branză, 2 linguri maioneză, 1 lingura smântână, 1 lingură pătrunjel verde tocat, sare, piper.
Burger: 250 g carne tocată de vită, 1 ceapă mică, 1 ou, 1 căţel usturoi, sare, piper, pesmet, 2 linguri ulei pentru prăjit.
Decor: 4 chifle, 4 frunze salată verde
Preparare:
Branza se rade într-un castron, se adaugă smântână, maioneză şi pătrunjelul tocat mărunt. Se omogenizează bine totul, se condimentează cu sare şi piper, dupa gust şi se pun în frigider.
Se pune carnea tocată într-un castron, se adaugă ceapa tocată mărunt, oul şi usturoiul pisat. Se condimentează cu sare şi piper după gust şi se frământă cu mâna. Dacă este prea moale se adaugă puţin pesmet.
Din carne se fac 4 burgeri şi se pun la prăjit în uleiul încins. Se rumenesc bine pe ambele părţi, după care se scot pe prosoape absorbante, pentru a se elimina surplusul de grăsime.
Chiflele se taie in două pe orizontală. Se aşează pe partea de jos a chiflei o frunză de salată, se pune burgerul,se toarnă sos de brânză şi se acoperă cu cealaltă jumătate a chiflei.
Micuţii vor fi încântaţi să guste această bunătate de burger, poftă bună!
2.Dulciuri
Să nu uităm nici de dulciuri, ştim cu toţii cât de mult le plac micuţilor dulciurile, şi mai ales ciocolata şi clătitele, iată reţetele noastre:
Ciocolata Prietenii veseliei:
Îngrediente: 150 g şvarţ, coajă de lamâie, de portocală pentru aromă sau zahăr vaniliat, 500 g zahăr tos, 50g cacao, 250g praf de lapte, 250g unt proaspăt, eventual o mână de alune, nuci sau stafide.
Prepararea: Se prepară numai în cratiţă de aluminiu de circa 2kg (la cele smălţuite sare smalţul). Se face mai întai şvarţul din mai mult de jumătate ceaşcă de apă şi o linguriţă plină de cicoare; se adaugă la fiert bine împreuna, se strecoară printr-un tifon. Se pune din nou pe foc şvarţul strecurat, se adaugă zahărul şi cacaua şi se lasă la fiert 5 minute. Apoi se toarnă repede praful de lapte care a fost de înainte cernut pentru a nu avea cocolaşe, se amestecă totul foarte bine. Se ia de pe foc şi se pune untul tăiat bucăţele, se amestecă repede până a cuprins bine untul. Se răstoarnă repede, pe o tavă dreptunghiulară sau pe un platou lung cu margini şi se lasă 48 ore la temperatura camerei să se întărească. Ce rămâne pe fundul cratiţei se ia cu o lingură şi se pune separat la răcit. Se taie cubuleţe cu un cuţit ascuţit.
După dorintă se poate arunca în pasta fierbinte, înainte de a o răsturna, o mână de alune întregi, nuci sau stafide.
Clătite Prietenii Veseliei:
Îngrediente: 1ou, 30 ml apă minerală sau lapte, 1 praf de sare, pentru umplutură gem, finetti sau brânză dulce, pentru decor frişcă şi toping.
Preparare: Se bate bine oul întreg într-un castron, apoi se pune toată făina peste ou . Se subţiază cu apă minerală sau lapte. Clătitele se prăjesc în tigaie cu foarte puţin ulei încins. La final se umple cu gem, finetti, brânză dulce sau chiar pudincă, se rulează sau se împătură în patru, se decorează cu frişcă şi cu topping.

3. Îngheţată şi sucuri de fructe
Pentru verile călduroase sau pentru un hawaii party reuşit este ideal să ai o îngheţată sau un coktail.
De preferat este coktail-ul să fie din fructe şi legume proaspete, stoarse cu blanderul pe loc, să fie servit proaspăt, răcit cu gheaţă.
Îngheţata Prietenii Veseliei:
Îngrediente: 750g lapte, 6 oua întregi, 80 g cacao, 2 plicuri zahăr vaniliat, 250g zahăr, 300 g frişcă.
Preparare: Se adaugă cacaua la compoziţia preparată din lapte, zahăr vaniliat şi zahăr. Se fierbe amestecând de la început ca să nu se prindă până se ingroaşă şi se lasă la răcit. Se toarnă în forme şi se îngheaţă . Când este îngheţat pe jumătate, se adauga 300 g frişcă bătută cu zahăr.

4. Reţete de post
Pentru că ştim cât de important este să ne întreţinem spiritual inclusiv prin post vă propunem prajitura de mere Prietenii Veseliei, de post:
Îngrediente: 4 mere, 3 căni făină, 2 căni cu zahăr, 2 cani cu apă minerală, 3 sferturi cană de ulei, 1 plic cu praf de copt, 2 plicuri zahăr vaniliat, esenţă de rom, sare.
Preparare: Într-un castron se cerne făina, praful de copt şi un praf de sare, curăţă merele şi taie-le în cuburi mari. Separat mixeaza uleiul cu esenţa de rom, zahărul vaniliat şi zahărul, apoi încorporează treptat apa minerală.Compoziţia obţinută toarn-o peste amestecul de făină, amestecă bine până se desfac toate cocoloaşele. Pune aluatul intr-o formă unsă cu ulei şi tapetată cu făina,deasupra aşează cuburile de măr.Se coace la foc moderat în cuptor aproximativ 40 de minute.

5. Reţete pentru diabetici :
Din păcate diabetul este foarte răspândit şi de aceea recomandăm Negresa Prietenii Veseliei celor care suferă de această maladie:
Îngrediente: 4ouă, 20g margarină, 2 linguri de fructoză, 3 linguri de cacao neagră, 100 g ciocolată neagră, câteva nuci, 300g făina, 1 pliculeţ praf de copt, 350 ml lapte, sare.
Preparare: Într-un castron se freacă energic margarina cu gălbenuşurile,se încorporează fructoza şi se amestecă până când se topeşte.Se adaugă făina proaspăt cernută şi amestecată cu un praf de sare şi cacao, la final se toarnă uşor laptele. Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă unsă şi tapetată cu făină. Se coace în cuptor la foc moderat circa 40-45 minute. La final cât este cald se presară deasupra ciocolata topită şi nucile. Se taie şi se serveşte după ce a răcit.

6.Tortul
Momentul culminant al zilei rămâne însă tortul,care nu poate lipsi de la nici o petrecere, iată sugestia noastră: fă un blat de tort(urmează reţeta) pe care poţi să îl umpli cu ce vrei tu, dacă vrei să faci un tort de fructe fă o budincă pentru umplutură, înveleşte-l în frişcă şi decoreaz-o cu fructe.Dacă vrei un tort de ciocolată fă o pudincă sau o cremă de ciocolată sau caramel şi îl poţi decora cu nuci, alune sau frişcă.
Blat pentru tort Prietenii Veseliei:
Îngrediente: 180g făină,120g unt, 100g zahăr, 2 ouă, 3 linguri lapte rece, zahăr vaniliat, 2 linguriţe praf de copt.
Preparare: Se freacă gălbenuşurile cu zahărul până nu se simte zahărul, se adaugă untul frecat spumă, laptele, zahărul vaniliat, praful de copt, făina, la urmă albuşurile bătute spumă. Se amestecă uşor toate până se obţine o pastă uniformă, se pune intr-o formă mică de tort unsă, se nivelează cu un cuţit şi se coace la foc tare.

Acestea fiind scrise, Prietenii Veseliei vă doresc un party cât mai reuşit cu de reţetele propuse de noi, alături de animatorii veniţi să vă îndulcească atmosfera petrecerii.

Scris de Fluturitza